Alle nieuws

maandag 6 april 2020

First slide

COVID-19 : information for the respiratory community

Beste leden BeRS, Beste longartsen, Beste verpleegkundigen en kinesitherapeuten,

De Corona pandemie en crisis kan niet meer genegeerd worden. Op dit ogenblik nemen alle ziekenhuizen de maatregelen die nodig zijn om een grote toestroom van patiënten met respiratoire klachten en COVID 19 te kunnen opvangen.  Naast de huisartsen, infectiologen en intensivisten zullen  ook heel wat longartsen, verpleegkundigen en kinesitherapeuten in de frontlinie staan voor de opvang en verzorging van deze patiënten.

Ondertussen worden niet-essentiële raadplegingen en onderzoeken uitgesteld om de verspreiding van het virus via hospitaal zo veel mogelijk in te dijken. Raadplegingen kunnen eventueel vervangen worden door een telefonisch consult, bilans en niet dringende exploraties moeten worden verplaatst.  We raden aan dat ieder van ons hier zijn verantwoordelijkheid neemt en daarom de niet essentiële ambulante patiënten contacten in het ziekenhuis uitstelt naar een later tijdstip. In analogie met het initiatief rond de controles voor slaapconventie, zullen we aan de overheid vragen om soepelheid aan de dag te leggen rond zuurstofconventie, terugbetaling medicaties op basis van testen, etc.

Het spreekt voor zich dat dit heel wat reorganisatie vergt en dat het moeilijk is om te voorspellen wanneer de richtlijnen naar ambulante activiteit terug worden opgeheven. Het heeft voor ieder van ons een grote impact maar als we scenario’s zoals in Italië nog willen vermijden, is het belangrijk dat we hier ook het voorbeeld geven.

Ten slotte zijn er heel wat vragen naar specifieke richtlijnen naar preventie, hygiënemaartregelen, test indicaties, isolatiemaatregelen en therapie. Gezien deze snel veranderen, raden we je aan enkele richtlijnenwebsites en ook de overheidswebsite van Sciensano te raadplegen met dagelijks updates : : https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx.

In naam van de Belgian Respiratory Society (BeRS) en de Beroepsvereniging, we wensen jullie allen veel sterkte in deze hectische periode. We hopen uiteraard dat jullie zelf gezond blijven en kijken uit naar betere tijden.

Take care !

Wim Janssens - Voorzitter BeRS
Bart De Saedeleer - Voorzitter VBS Longartsen
Didier Cataldo - Vice-Voorzitter BeRS
Ingel Demedts - Secretaris VBS Longartsen